12. MEĐUNARODNI SAJAM ENERGETIKE
08.10.2016.

 

Međunarodni sajam energetike, koji se ove godine održava 12. put, povezuje sve segmente energetskog sektora u ovom delu Evrope i predstavlja najveći godišnji regionalni skup kompanija, korporacija, preduzeća, institucija i profesionalaca u sektorima električne energije, uglja, nafte i gasa, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i rudarstva. Ovaj sajam je svojim međunarodnim ugledom i stabilnim uticajem na tehničko-tehnološko-razvojne tokove u ovoj privrednoj grani zaslužio UFI licencu.

 

 

Programsku okosnicu sajma čine proizvodnja i eksploatacija, obogaćivanje, distribucija, transport, skladištenje ili neposredno korišćenje prirodnih resursa, ali i naučno-istraživački rad, obrazovna podrška i sve druge oblasti koje su deo energetskog temelja i pokretač celokupnog privrednog i javnog života zemlje. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, a stručnu i organizacionu pomoć pružaju i Agencija za energetiku, strukovna udruženja Privredne komore Srbije i Privredne komore Beograda.

U različitim svojstvima i formatima, kao direktne ili indirektne učesnike, u izlagačkom ili konferencijskom programu, Sajam Energetike okuplja više od 200 domaćih i inostranih energetskih aglomerata, firmi, institucija i organizacija iz dvadesetak zemalja. Naglašen poslovni B2B karakter ovog sajma, ali i njegovu značajnu ulogu u međunarodnom energetskom kontekstu, potvrđuje i opravdava više od 7.000 domaćih i inostranih poslovnih posetilaca i profesionalaca, te oko 150 poslovno procesuiranih interakcija među učesnicima. Time se ističe i njegov tržišni karakter, odnosno prilika da se predstave i povežu investitori, proizvođači opreme, resorna administracija, finansijske institucije, lokalna samouprava i svi drugi najbitniji činioci koji mogu da doprinesu stabilnosti i afirmaciji ovog privrednog sektora.

Robne grupe:

• ELEKTRIČNA ENERGIJA: Hidro i termo elektrane, kogeneracija, projektovanje, izgradnja i održavanje energetskih objekata, prenosna i distributivna mreža, upravljanje elektroenergetskim sistemom.

• UGALJ: Tehnologije otkopavanja i utovar, geološka istraživanja, oplemenjivanje i prerada, transport, homogenizacija, upravljanje procesima i kvalitetom.

• NAFTA I GAS: Oprema i uređaji za istraživanje, proizvodnju, rafinerijsku i petrohemijsku preradu; proizvodnja derivata nefte, transport i skladištenje nafte i derivata nafte; trgovina; gradnja gasovoda i skladišta gasa; transport, skladištenje, distribucija i trgovina prirodnim gasom; gasifikacija.

• OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE: Male hidroelektrane, biomasa, geotermalna energija, solarna energija, energija vetra, uljani škrilci.

• ENERGETSKA EFIKASNOST: U proizvodnji, distribuciji, potrošnji itd.

• RUDARSTVO

Stručni prateći program nesumnjivo je pokretački deo agende Energetike 2016, а podrazumeva brojna predavanja, okrugle stolove, panele, teme i stručne analize. Okosnicu tog programa čine teme poput politike u oblasti energetske efikasnosti i uvođenja sistema energetskog menadžmenta, mogućnosti korišćenja biomase u energetske svrhe i u poslovanju, obnovljivih izvora energije, razvoja rudarstva, odgovornog upravljanje otpadom i upotrebe otpada u energetske svrhe, stručne edukacija iz oblasti energetike, a jedan od akcenata je i tzv. Dan investicija.

Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa EcoFair, 13. po redu, takođe je na širem regionalnom planu prihvaćen kao važna privredno-edukativna manifestacija i kao najveći i najreprezentativniji skup te vrste u ovom delu Evrope. Posvećen je sistemima i mehanizmima zaštite životne sredine, sa posebnim akcentom na "zelenoj ekonomiji", industriji reciklaže i upravljanju otpadom.

EcoFair takođe ima naglašen međunarodni karakter, kako zbog velikog broja inostranih učesnika, tako i zbog domaćeg zakonodavnog konteksta (sa kapitalnim finansijskim efektima), jer se čak 30 odsto normativnog dela predstojećeg pregovaračkog procesa u hodu približavanja Evropskoj uniji odnosi na ekološku problematiku.

Strukturu izlagačkog i konferencijskog programa čine svi segmenti zaštite životne sredine: zemljište, vazduh, voda, prirodni resursi, reciklaža, berza ekoloških usluga, lokalna samouprava, komunalna oprema, nevladin sektor...

Stručni prateći program uključuje najzanimljivije aktuelne teme u brojnim oblastima, poput "cirkularne ekonomije" kao šanse za razvoj zelene industrije, "zelenog preduzetništva", edukativnih programa reciklaže i životne sredine, Dana komunalaca...

Energetika 2016. i EcoFair 2016. održavaju se od 12. do 14. oktobra, u hali 1 Beogradskog sajma, a radno vreme sajmova je od 10:00 do 17:00 časova. Pojedinačne ulaznice koštaju 250 dinara, cena ulaznica za grupne posete je 100, a parking se plaća 100 dinara po satu.

U istom terminu održava se još jedna zanimljiva sajamska manifestacija: 40. Međunarodni sajam prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama i bezbednosti i zdravlja na radu-112 EXPO.

Više informacija o svemu potražita na sajtovima sajmova Energetika 2016. i Eco Fair 2016. ili kod organizatora sajmova:

BEOGRADSKI SAJAM

Bulevar vojvode Mišića 14

11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 (0)11 2655-486

Tel/Fax: +381 (0)11 2655-556

e-mail: energetika@sajam.rs

Projektni tim

Zoran Gligorić, koordinator

Tel: +381 (0)11 2655-486

e-mail: zoran.gligoric@sajam.rs

Aleksandra Nikolić, saradnik na projektu

Tel/faks: +381 (0)11 2655-305

Danica Kordić, saradnik na projektu

Tel/faks: +381 (0)11 2655-556

Ana Želčeski, administrator na projektu

Tel/faka: +381 (0)11 2655-621

e-mail projektnog tima: energetika@sajam.rs