89. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU
17.05.2022.

 

Od 21. do 27. maja 2022. godine na Novosadskom sajmu će se održati 89. međunarodni poljoprivredni sajam, naša najveća priredba posvećenu agraru i najznačajniji skup te vrste u regionu. Poljoprivredni sajam se posle korone vraća u svoj standardni prolećni termin u tradicionalnom formatu, koji će izlagačima pružiti priliku da nastupe, iskoriste svoje i sajamske potencijale u cilju što boljeg predstavljanja i ostvarivanja najboljih poslovnih rezultata.

Međunarodni poljoprivredni sajam, naša najveća priredba posvećenu agraru i najznačajniji regionalni skup te vrste, biće 89. put održana od 21. do 27. maja 2022 godine na Novosadskom sajmu. Poljoprivredni sajam se posle korone vraća u svoj standardni prolećni termin u tradicionalnom formatu, koji će izlagačima pružiti priliku da nastupe, iskoriste svoje i sajamske potencijale u cilju što boljeg predstavljanja i ostvarivanja najboljih poslovnih rezultata.

Ove godine na sajmu će biti 1.100 izlagača. To je oko 75% u odnosu na 2019. godinu. Dolazak na Sajam su do sada potvrdili izlagači iz Srbije i još 18 zemalja: Mađarske, Italije, Češke, Holandije, Španije, Turske, Belgije, Indonezije, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije, Danske, Rumunije, Poljske, Bugarske, BiH, Crne Gore, Austrije…

Pored samostalnih nastupa, izlagači iz nekoliko zemalja svoju privredu predstaviće na kolektivnim  izložbama, a tako će nastupiti privrednici iz Mađarske, Češke, Italije, Holandije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Španije, Indonezije, a prvi put objedinjeno će nastupiti i privrednici iz Maroka.

Zemlja partner je Mađarska, jedna od vodećih zemalja u regionu u oblasti poljoprivrede. Mađarska Srbiju smatra važnim regionalnim partnerom što se pored odličnih političkih odnosa ogleda u i kontinuiranom rastu spoljno-trgovinskog prometa. Dan Mađarske će se na Sajmu održati 23. maja, a tema će biti digitalizacija poljoprivrede.

Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede učestvuje u realizaciji Sajma sa velikim entuzijazmom. Ministarstvo je godinama unazad pokrovitelj najveće Nacionalne izložbe stoke, a od pre tri godine i izložbe genetskih potencijala. Ove godine će biti prisutna najbolja grla goveda, pre svega tovne rase, konja, ovaca, koza. Nažalost, ni ove godine neće biti svinja zbog potencijalne opasnosti od afričke kuge. U četvrtak 26. maja na Danu stočara će prodefilovati najbolja grla sa ovih prostora, između ostalog i autohtone rase goveda, konja i ovaca.

Najavljeno je prisustvo pčelara u Hali 23. Srbija je postala ozbiljna pčelarska zemlja sa preko milion košnica, a preko 30.000 gazdinstava u Srbiji se bavi pčelarskom proizvodnjom i nekoliko medova iz naše zemlje nose oznaku zaštićenog geografskog porekla.

Tradicionalno u Hali 1A pod pokroviteljstvom i u organizaciji Ministarstva poljoprivrede biće održane izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“, a biće prisutni i proizvođači zanatskog piva.

Generalni sponzor 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma je GLOBOS osiguranje kojem će ove godine fokus biti na osiguranju useva i plodova.

Podrška Novosadskom sajmu je i Banka Poštanska štedionica, kao Banka partner Poljoprivrednog sajma. Predstaviće usluge i pogodnosti koje su pripremili za mala i srednja poljoprivredna dobra.

Kompanija Al Dahra je Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma. Kao ozbiljna globalna kompanija Al Dahra je pre nekoliko godina prepoznala potencijal i kapacitete srpske poljoprivrede tako da je uložila ozbiljna sredstva od preko 60 miliona eura u PKB i nastavlja sa ulaganjima.

Svi segmenti Poljoprivrednog sajma privlače pažnju, a među najinteresantnijima je poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama. Darodavci su ove godine pripremili pet poklona, a ujedno izlažu mehanizaciju, mašine i opremu. Agropanonka će pokloniti traktor BELARUS 82.1 i rasipač HMS-A. Prskalicu BADILLI od 600 litara i prikolicu PALAZOGLU, nosivosti 10 tona, daruje firma MBV, a Kite doo traktor JOHN DEERE 5045D. Za učestvovanje u nagradnoj poklon-igri potrebno je na poleđini kupljene ulaznice čitko ispisati tražene podatke, a potom je ubaciti u kutiju koja će biti postavljena preko puta Sajamske fontane. Kuponi sa imenima srećnih dobitnika biće izvučeni u četvrtak 26. maja u 17 časova, dok je uručenje poklona predviđeno za petak, 27. maj u 12 časova.

Poljoprivredni sajam će se održati od 21. do 27. maja, a radno vreme je od 9 do 19 časova, osim 27. kada je radno vreme od 9 do 16 časova. Porodični dan je sreda, 25. maj. I tada cela porodica sa decom do 14 godina (bez obzira na to koliko ih ima) može da poseti Sajam uz jednu ulaznicu kupljenu za 600 dinara. Cena pojedinačnih ulaznica biće 400 dinara, a za kolektivne posete đaka, studenata, dece i penzionera 300 dinara.

Više informacija o svemu potražite na sajti organizatora poljoprivrednog sajma Novosadskog sajma >>>

AD NOVOSADSKI SAJAM

Hajduk Veljkova 11 21000 Novi Sad

Tel: +381(0)21/483-00-00

E. pošta: info@sajam.net

SEKTOR ZA SAJAMSKU DELATNOST

Tel. +381 (0)21/483-01-02

E. pošta: komerc@sajam.net

POSLOVI SA INOSTRANSTVOM

Tel. +381 (0)21/483-01-21

E. pošta: ino@sajam.net

KANCELARIJA U BEOGRADU

Tel. +381 (0)11/362-51- 49

E. pošta: biljana.segovic@sajam.net

SEKTOR ZA INTEGRISANE MARKETING KOMUNIKACIJE

Tel. +381 (0)21/483-11-32

E. pošta: marketing@sajam.net

SEKTOR ZA KONGRESNE AKTIVNOSTI

Tel. +381 (0)21/483-07-77

E. pošta: kongresnicentar@sajam.net

SLUŽBA ZA OCENU KVALITETA

Tel. +381 (0)21/483-01-37

E. pošta: ocena.kvaliteta@sajam.net

DIREKCIJA ZA TEHNIČKU REALIZACIJU SAJAMSKIH PRIREDBI

Tel. +381 (0)21/483-07-01

E. pošta: tehnika@sajam.net