DODELJENA PRIZNANJA ZA NAJBOLJE IZ SRBIJE U 2017.
05.06.2018.

 

Juče su na završnoj svečanosti 13. akcije “Najbolje iz Srbije 2017” dodeljena priznanja najuspešnijim domaćim robnim i korporativnom brendovima u organizaciji Privredne komore Srbije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Pod sloganom “Kako se na srpskom kaže BRAVO” priznanja su u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, uručena najboljima u 24 kategorije, među kojima su i tri nove: Najbolji hotel, najbolji mali turistički smeštaj i najbolji organski proizvod.

Učesnicima svečanosti obraćatili su se Marko Čadež predsednik Privredne komore Srbije, Rasim Ljajić potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i Ana Brnabić predsednica Vlade Republike Srbije.

Premijerka Brnabić je poručila da Privredna komora Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija na ovaj način promovišu najbolje robne i korporativne brendove i tako podstiču stvaranje dodatnih kvaliteta proizvoda na srpskom tržištu. Ona je navela da su ove godine nagrađena 24 brenda, a profili brendova su se kretali od malih poljoprivrednih gazdinstava do kompanija sa nekoliko hiljada zaposlenih, što govori o tome da privreda Srbije u svakoj oblasti, od startap-a preko turizma pa sve do energetike, ima kvalitetne brendove. Prema njenim rečima, cilj akcije jeste da podrži stare i priznate brendove sa jedne strane, ali i da prepozna male, neafirmisane brendove kako bi im se omogućilo da budu konkurentniji.

Premijerka je konstatovala da je sve više brendova koji konkurišu iz sektora IT, startupa i turizma, naglasivši da mnoge zemlje, upravo u tim branšama, grade svoje brendove. Takođe je ukazala na to da Vlada kao prioritet postavlja stvaranje stimulativnog ambijenta za poslovanje i razvoj domaćih kompanija i brendova, pri čemu je poseban fokus je na razvoju malih i srednih preduzeća i preduzetništva, za šta je kroz različite programe podrške u 2017. bilo opredeljeno nešto više od 18 milijardi dinara.

„Najbolje iz Srbije“ je naš način da kažemo „bravo“, da nagradimo, podržimo i promovišemo najuspešnije brendove i podstaknemo manje dobre da budu bolji. Za naše kompanije to je put do veće vidljivosti i bolje tržišne pozicije, što potvrđuju iskustva i dosadašnjih dobitnika. Ova nagrada otvara vrata novih potrošača i partnera, baš zato što se ne kupuje i ne dobija, već zaslužuje, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, poručio je da manifestacija „Najbolje iz Srbije“ pokazuje da osim sportista, naučnika, naših prepametnih studenata i naše kompanije mogu biti itekako dobri brendovi, nešto što možemo da iskoristimo u svetu za promociju zemlje, dok sa druge strane, te kompanije doprinose privrednom rastu i razvoju zemlje.

U Akciji „Najbolje iz Srbije 2017“ nominovano je više od 150 brendova. Članovi žirija akcije „Najbolje iz Srbije 2017“ bili su predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva privrede, Privredne komore Srbije i istaknuti stručnjaci iz sveta marketinga, komunikacija i medija, zaštite potrošača. Glasanje za najbolje korporativne i robne brendove se odvijalo na sajtu www.najboljeizsrbije.com, i trajalo je do 28. februara 2018. godine. Potrošači su mogli da glasaju na sajtu akcije za jedan brend ili kompaniju u svakoj od 24 kategorije.

Među ovogodišnjim pobednicima su stari znanci, velike kompanije, regionalni igrači koje godinama nose oznaku „Najbolje iz Srbije“ i robni brendovi sa tradicijom, prepoznatljivi ne samo na domaćem nego i na međunarodnom tržištu, ali i neke nove mlade, inovativne firme iz preduzetničke zajednice i poljoprivredna gazdinstva čiji će proizvodi će uz ovakvu nagradu lakše osvajati kupce i probijati se u svetu.

Za najbolje korporativne brendove u kategoriji roba svakodnevne potrošnje priznanja su pripala kompaniji Bambi za hranu, Nektaru za piće i niškoj Auri u kategoriji hemija, kozmetika, farmaceutski i ostali proizvodi. Kompanija Alfa Plam iz Vranja osvojila je priznanje „Najbolje iz Srbije 2017“ u kategoriji proizvodi za kuću i trajna potrošna dobra, NIS Novi Sad za proizvodna dobra i poslovne usluge, a kao najbolje veliko uslužno preduzeće nagrađen je Aerodrom Nikola Tesla.

U kategoriji mala i srednja uslužna preduzeća, nagrađena je kompanija Energy Net. Za najuspešnije uvođenje startap preduzeća, nagrađen je Happy Honey, najbolji izvoznik je HBIS Group Serbia Iron & Steel u kategoriji velikih i Alumil YU Industry u kategoriji malih i srednjih preduzeća.

Najbolja turistička manifestacija je Tamburica fest, najbolji hotel u Srbiji je Grand Hotel & Spa, dok je etno kompleks Vrdnička kula najbolji „mali“ turistički smeštaj u Srbiji.

U kategoriji robe svakodnevne potrošnje najbolji robni brendovi su ajvar Bakina tajna u sektoru hrane, Nectar Family u sektoru pića, dok je u oblasti hemije, kozmetike, farmaceutskih i ostalih proizvoda nagrada „Najbolje iz Srbije 2017“ pripala brendu Merix.

PS fashion nagrađen je u kategoriji odeća, tekstil i obuća, najbolji proizvodi za kuću su Gorenje aparati za domaćinstvo, dok je Pirotska peglana kobasica ponela titulu najboljeg lokalnog brenda.

Vodeći brend sa oznakom geografskog porekla je Sremski kulen, najbolji organski proizvod Spanać iz Carske bare, a Vrtlari su nagrađeni za uvođenje novog brenda.

Specijalna nagrada žirija pripala je Harder Digital Sova, a Nagrada za kontinuirani razvoj brenda Knez Petrolu.

Više informacija o ovom događaju potražite na sajtu Privredne komore Srbije >>>