POČEO JE SAJAM KNJIGA U BEOGRADU
21.10.2019.

 

U Beogradu se od 20. do 27. oktobra 2019. održava 64. Međunarodni sajam knjiga, regionalno najveća i najznačajnija manifestacija posvećena knjizi. Sajam knjiga bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmenom sa inostranstvom i pokretanjem aktuelnih književnih i društvenih pitanja. Na ovogodišnjem sajmu knjiga, koji se održava pod sloganom “Pismo=Glava”, očekuje se oko 500 izlagača, od čega više od 60 iz inostranstva.

Na sajmu će učestvovati najveći domaći i brojni strani izdavači i pisci, a javnosti će biti predstavljen i veliki broj novih naslova.

Pored izlagačkog, na Sajmu se organizuje i bogat prateći program: konferencije, okrugli stolovi, susreti s piscima, tribine, radionice. Pripremljeno je 667 sajamskih programa i promocija, što je 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Posetioci sajma moći će pored kupovine knjiga da prisustvuju i sajamskim izložbama, tribinama, kao i Festivalu stvaralaštva mladih na kojem će biti predstavljena dela umetnika mlađih od 30 godina iz raznih oblasti stvaralaštva.

U okviru Sajma tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija i to u kategorijama: Izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečija knjiga godine, nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača knjigu ili strip, nagrada Bogdan Kršić za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečiju knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Pored domaćih i pisaca iz regiona, na Sajmu će biti gosti iz SAD, Turske, Rusije, Litvanije.

Prvog sajamskog dana, u nedelju, 20. oktobra, će biti tribina „Pravda za Nobela“ o Olgi Tokarčuk i Peteru Handkeu, ovogodišnjim dobitnicima te nagrade .

Tokom Sajma biće istaknut rad Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča čije su godišnjice obeležene ove godine.

Zemlja počasni gost ove godine biće Arapska Republika Egipat. Na otvaranju sajma govoriće egipatski pisac i predsednik Međunarodnog sajma knjiga Kaira Haitim Alhaj Ali.

Osnivač Beogradskog sajma knjiga je Grad Beograd, manifestacijom rukovodi Odbor Sajma knjiga, a izvršni organizator je preduzeće Beogradski sajam.

Sajam se tradicionalno održava u oktobru, u halama 1, 1A, 2 i 4 Beogradskog sajma, na površini od 30.000m2 i traje osam dana. Radno vreme sajma knjiga je od 10 do 21 svim danima osim od 21. do 24. kada će radno vreme biti od 10 do 20 časova. Cena ulaznica je 250 dinara, grupne 150 dinara, a cena parkinga je 150 dinara po satu.

Školski dan kada izdavači, učesnici Sajma knjiga, predstavljaju svoje programe namenjene đacima, profesorima, bibliotekarima i ostalim zainteresovanim posetiocima, ove godine biće u četvrtak 24. oktobra. Tokom školskog dana, kao i svih ostalih dana trajanja Sajma knjiga, cena kolektivne ulaznice je 150 dinara.

Za više informacija o ovom događaju posetite sajt Sajma knjiga i organizatora Beogradskog sajma:

Bulevar vojvode Mišića 14, 11000 Beograd

Mirjana Lukić, savetnik generalnog direktora

Ljiljana Šoškić, saradnik na projektu

Katarina Martinek, administrator

Jelena Mitrović, tehnički sekretar

Tel. +381 11 2655-521, 2655-329, 2655-229

e-mail: knjige@sajam.rs

www.sajam.rs