Miteco preuzima opasan otpad iz preduzeća „Prahovo soli“
01.08.2016.

 

Kompanija Miteco je počela sa preuzimanjem opasnog otpada iz Industrije hemijskih proizvoda „Prahovo soli“ u stečaju. Do sada su dva kamiona otpadnog prazilina, pesticida sa isteklim rokom trajanja, direktno izvezena sa lokacije na kojoj se nalazio, uz prethodno propisano pakovanje i obeležavanje. Ovakav otpad se, potom, trajno zbrinjava u nekoj od zemalja EU kao što su Austrija, Nemačka ili Švajcarska. Kompletno čiščenje lokacije se očekuje do kraja avgusta.

 

 

Prahovo nije usamljen primer, jer su mnoga preduzeća širom Srbije nekada u svom poslovanju tokom proizvodnje koristila opasne materije. Sumporna kiselina, natrijum-hidroksid, cijanidne soli, amonijak, azotna kiselina, pesticidi i mnoge druge štetne materije, zbog nedostatka finansija takvih preduzeća da ih unište, se često skladište i čuvaju na nebezbedan način. Usluge koje pruža Miteco, između ostalih, upravo podrazumevaju i rešavanje problema takvih preduzeća u stečaju u kojima se nalazi velika količina ovog opasnog istorijskog otpada.

Prazilin je herbicid u kojem se nalazi kancerogeno jedinjenje nitrofen. Ovaj pesticid je još 1991. godine bio uvezen iz Nemačke, ali je zbog svojih svojstava prestao da se koristi. Svako korišćenje pesticida sa sobom nosi negativne posledice na ekosistem u kom se primenjuje, kao i na okolne ekosisteme. Jedan od temelja održive poljoprivrede i održivog razvoja je upravo smanjenje upotrebe pesticida.

Više informacija potražite na sajtu kompanije MITECO-KNEŽEVAC.

Više informacija o ovoj kompaniji na sajtu Privrednog Imenika Srbije >>>