59. MEĐUNARODNI BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA
01.01.1970.

 

Od 26.10.204. do 02.11.2014. godine na Beogradskom Sajmu će se održati 59. MEĐUNARODNI BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA. Ovogodišnji sajam omogućiće predstavljanje domaćih i stranih knjiga, kupovinu i prodaju autorskih prava, tematske razgovore i izložbe. Osim izdavača, na sajmu će prisustvovati knjižari i distributeri, bibliotekari i mnogi pisci na svojim promocijama knjiga.

 

 

Najreprezentativnija i najposećenija književna manifestacija u ovom delu Evrope, Beogradski međunarodni sajam knjiga, ove godine će biti organizovan sa sloganom "Vreme je za knjigu".

Savremena svetska i domaća izdavačka produkcija, predstavljanje pisaca, promocije i drugi prateći programi organizatora i izdavača biće predstavljeni i na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Na površini od 30.512 m2, predstaviće se više od 450 direktnih izlagača, od toga za sada 33 iz inostranstva.

Počasni gost 59. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga je Narodna Republika Kina. Na svom štandu, koji će se nalaziti na počasnom mestu u hali 2a, Kina će prezentovati svoju bogatu književnu i izdavačku produkciju. Počasni gost će putem posebnih sajamskih programa predstaviti svoje autore, prevodioce, izdavače, distributere, kao i sve one koji su na različite načine u vezi sa knjigom i kineskom kulturom.

Pored Kine, zemlje počasnog gosta, na ovogodišnjem Sajmu knjiga učestvuju izdavači iz: Francuske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Irana, Crne Gore, Japana, Belorusije, Grčke, Hrvatske, Velike Britanije, Holandije, Rusije, Austrije, Španije, Nemačke, Angole i Indije. Indija će, kao počasni gost narednog Sajma knjiga, posebno predstaviti svoju književnost i kulturu.

Instituti i kulturni centri iz zemalja Evropske unije predstaviće na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, na zajedničkom izlagačkom prostoru EUNIK-a (EUNIC), mogućnosti kulturne saradnje, obrazovanja i stručnog usavršavanja u zemljama Evrpske unije. Austrijski kulturni forum, Britanski savet, Francuski institut za kulturu, Gete institut i Institut Servantes omogućiće postiocima Sajma knjiga da se na štandu EUNIK-a bolje upoznaju sa zemljama Evropske unije koje ovi instituti i kulturni centri predstavljaju, sa ciljem poboljšanja kulturne saradnje i boljeg razumevanja među evropskim društvima.

Na sajmu će biti organizovan i bogat prateći program: forumi, tribine, promocije i tematske izložbe, usmeren na tri važne godišnjice za srpsku kulturu i istoriju:

• 200 GODINA OD IZLASKA PRVIH DELA VUKA KARADŽIĆA - PISMENICE I NARODNE PESMARICE

• 150 GODINA OD ROĐENJA BRANISLAVA NUŠIĆA

• 100 GODINA OD POČETKA PRVOG SVETSKOG RATA

Izdavači predstavljaju svoja nova izdanja i autore. Tokom ovih programa na štandovima izdavača i u salama za promociju učestvovaće brojni savremeni srpski i svetski pisci, što će biti, uz predstavljanje novih izdanja i prilika za neposredni susret i razgovor čitalaca i autora. Neki od gostiju na sajmu biće: Toni Parsons, Robert Hodel, Marko Tomaš, Robert Perišić, Dušan Mitana, Danko Šipka, Dimitris Sotakis, Gustav Murin i drugi.

U okviru 59. Sajma knjiga biće dodeljene tradicionalne nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama:

• Izdavač godine

• Izdavački poduhvat godine

• Dečija knjiga godine i

• Najlepša knjiga.

Za nagrade automatski konkurišu svi izdavači i učesnici Sajma knjiga. Pored tradicionalnih sajamskih nagrada, biće uručena i nagrada "Dositej Obradović" koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Sponzor 59. MEĐUNARODNOG BEOGRADSKOG SAJMA KNJIGA je Telekom Srbija.

Sajam će se održati u halama 1, 2, 1A i 4 u radno vreme od 10 do 21 čas.

Cene ulaznica na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga ostale su nepromenjene u odnosu na proteklih pet godina: Pojedinačna ulaznica je 250 dinara, ulaznica za grupne posete je 150 dinara, a cena porodične ulaznice je 600 dinara.

Više informacija o svemu potražite na sajtu Sajma knjiga ili od organizatora sajma:

BEOGRADSKI SAJAM

Bulevar vojvode Mišića 14

11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 (0)11 2655-229, 2655-521 i 2655-513

Fax: +381 (0)11 2655-042

e-mail: knjige@sajam.rs