62. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća na Beogradskom sajmu
16.05.2018.

 

Na 62. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća koji se na Beogradskom sajmu održava od 21. do 25. maja 2018. predstaviće se izlagači iz 30 zemalja sa pet kontinenata.

Inostrani učesnici čine čak trećinu od preko 600 izlagača, među kojima su proizvodne ili projektantske kompanije, naučno-istraživačke i obrazovne institucije, strukovne organizacije, start-up projekti i inovativni pojedinci. Svoje nacionalne izložbe imaće Češka, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Austrija…

Ekskluzivni učesnik ove godine je Ministarstvo ekonomije Ujedinjenih Arapskih Emirata, pod čijim će se okriljem i to prvi put na nekoj sajamskoj manifestaciji u Srbiji, predstaviti čak deset kompanija.

Za potrebe izlagačkog, izložbenog i pratećeg programa učesnicima je na raspolaganju oko 20.000 m2 zatvorenog i kompletan otvoreni prostor Beogradskog sajma, a očekuje se oko 30 hiljada posetilaca, pretežno poslovnih, uključujući i veliki broj inostranih. Očekuje se i nastavak trenda rasta broja kolektivnih poseta iz regiona, kao svojevrsnog merila značaja i ugleda ove sajamske manifestacije.

Sajam tehnike i tehničkih dostignuća već decenijama je najveći i najreprezentativniji regionalni razvojno-tehnološki događaj u oblasti tehnike, tehničko-tehnoloških dostignuća i inovacija i jedan od najpouzdanijih pokretača i indikatora međunarodne privredne saradnje na tom polju. Pod sloganom „Korak u budućnost“, ovogodišnji programski akcenat je na promociji inovacija i novih tehnologija, pre svega u domenu Industrije 4.0 i pametnih fabrika, te na digitalizaciji, koja je omogućila radikalno povećanje produktivnosti proizvodnih procesa i konkurentnosti kompanija.

Izlagači su najavili više od 100 tehničko-tehnoloških noviteta, ekskluziviteta, inovacija ili premijera u širokoj lepezi tehničkih i tehnoloških sektora: 3D tehnologija, primene robota, CNC mašina, primene laserskih tehnologija, tehnologija recikliranja, elektrostatičkog farbanja prahom (plastificiranja), energetski efikasnijih motora...

U odnosu na prošlu godinu, očigledno je pojačano interesovanje za aditivne i 3D tehnologije, odnosno postupke i uređaje koji se koriste za izradu prototipova i funkcionalnih proizvoda od različitih materijala.

Već tradicionalnu okosnicu Sajma tehnike čini izložba alata Integra (alati, alatne mašine, numerički upravljane mašine, alatke, obradni i merni centri), te izlagački programi iz oblasti elektroenergetike i termotehnike, materijala i komponenti za industriju, zatim zavarivanja i merne opreme. Slede procesna tehnika, roboti, softver i komunikacione linije za potrebe industrijske revolucije četvrte generacije i industrijske automatizacije, telekomunikacija, instalacija, industrijske i kućne elektronike, metalurgije i livarstva, transporta i logistike itd.

Neizostavni deo Sajma tehnike jeste stručni i prateći program koji obuhvata stručne međunarodne i B2B susrete, tematske izložbe, obrazovno-edukativne sadržaje, demonstracije i prezentacije, provere znanja i takmičenja, kao što su prezentacije mogućnosti upravljanja dronovima ili takmičenje u zavarivanju...

Sajam tehnike i tehničkih dostignuća počinje s radom u ponedeljak 21. maja, a trajaće do petka 25. maja 2018. Radno vreme će biti od 10 do 18 časova, a poslednjeg dana sajma od 10 do 17 časova.

Sajam se održava u halama 1, 1A, 2A, 2B, 2C, 3, 3A i otvorenom prostoru Beogradskog sajma.

Pojedinačne ulaznice koštaće 300 dinara, grupne 200, a za đake i studente 100 dinara. Parkiranje putničkih automobila koštaće 100 dinara po satu.

Organizator sajma tehnike je Beogradski sajam:

Bulevar vojvode Mišića 14, 11000 Beograd, Srbija

Dragan Zečević, koordinator projekta

Tel: +381 (0)11 3615-357

Tel/fax:+381 (0)11 2655-866

Bojana Dašić, organizator manifestacije

Tel/Fax: +381 (0)11 2655-311

Milica Tošić, administrator projekta

Tel: +381 (0)11 2655-400

e-mail: tehnika@sajam.rs

Galerija: