81. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu (UFI)
01.01.1970.

 

Na Novosadskom sajmu će se od 20.05. do 26.05.2014. održati 81. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM (UFI) vodeća sajamska manifestacija iz oblasti agrobiznisa na prostoru zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope i svakako najveći i najznačajniji sajam u Republici Srbiji.

 

 

Robu i usluge ponudiće kompanije iz 60 država iz Evrope ali i drugih kontinenata. Zemlja partner 81. međunarodnog poljoprivrednog sajma je Holandija. Njihove kompanije će objedinjenim nastupom prikazati najnovija dostignuća u oblasti agrara i pratećim industrijama.

Interesovanje stranih izlagača za nastup na Poljoprivrednom sajmu je još veće nego prethodnih godina. Novi izlagači stižu iz Turske, Poljske, Češke, Rumunije, Bugarske, Belgije, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Ukrajine i Albanije. Novitete u agrobiznisu direktnim nastupom na Poljoprivrednom sajmu predstaviće i firme iz Austrije, Italije, Francuske, Mađarske, Španije, Republike Srpske, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Crne Gore, Holandije, Belorusije, Indije...

Kompanije se na Sajmu predstavljaju i u okviru kolektivnih izložbi, a ove godine ih je osam. Tako će pored objedinjenog nastupa kompanija zemlje partnera Holandije, nastupiti i francusko udruženje proizvođača koje će izložiti mehanizaciju. Zajedno nastupaju i firme iz Italije. U Hali 11 će predstaviti proizvodnju organskog semena, delove za poljopriredne mašine, voćne sadnice, sušare za žitarice, opremu za mlekarstvo, silose i mašine za stočnu hranu i sortiranje semena, sisteme za navodnjavanje, mašine za održavanje zelenih površina, opremu za živinarstvo, sisteme za tretman voća i povrća posle berbe... Belorusku privredu posetioci će imati priliku da vide u Hali 1, a kompanije će izložiti hemijske proizvode, đubriva, motorna ulja, naftne derivate, točkove, gume, hemijske proizvode, ambalažu, preparate za zaštitu bilja, građevinski materijal, prehrambene proizvode, merne instrumente, semensku robu, mlinarske proizvode. U Hali 1 su i izlagači iz Republike Srpske. Hrvatska privreda biće predstavljena kroz novitete u semenarstvu, ambalaži, proizvodnju stočne hrane i prehrambenih poizvoda, izlagaće i poljoprivredna gazdinstva, vinarije, kompanije koje izgrađuju i opremaju plastenika, proizvode i prerađuju meso. Iz Mađarske će se predstaviti dvadesetak kompanija, a za ovu godinu posebno najavljuu novitete u ambalaži. Kolektivno će nastupiti i firme iz Austrije.

Sajam će pratiti brojna dešavanja: stručna predavanja, paneli, prezentacije, poslovni susreti, radionice, konferencije i dodele nagrada.

Nacionalna izložba stoke po tradiciji jedan je od najzanimljivijih segmenata Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije podržava izložbu stoke, između ostalog i zbog toga što je stočarstvo izuzetno značajna grana poljoprivrede u našoj zemlji.

Posetioci će biti u prilici da na Sajmu vide više od 1.300 najreprezentativnijih grla iz domaćeg uzgoja. Od toga 140 goveda, 214 konja, više od 400 ovaca, 270 svinja, 70 koza i više od 200 komada sitnih životinja i živine.

Povodom Dana stočara u Kongresnom centru “Master” Novosadskog sajma organizuje se Stručni odbor za stočarstvo u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije. Eminentni domći stručnjaci govoriće na teme: “Dobrobit životinja – osnovni aspekti”, “Dobrobit mlečnih krava”, “Dobrobit živine” i “Proizvodnja svinja i dobroit životnja”.

Gastronomski kutak se organizuje u Hali "Master" Novosadskog sajma u okviru 81. međunarodnog poljoprivrednog sajma, gde će tematski po danima biti predstavljeni gastronomski specijaliteti.

U utorak 20. maja posetioci će imati priliku da vide nastup poznate Holandske i svetske kulinarske zvezde Rudolfa van Vina, što su omogućili Ambasada Kraljevine Holandije i kompanija Amstel u saradnji sa kanalom 24 kitchen.

Multikulturalnost Vojvodine kroz gastronomske specijalitete i nošnju prezentovaće 20. i 21. maja udruženja žena iz Kisača, Bačkog Petrovca, Gložana, Golubinaca i Vladimirovaca, kao i Turističko udruženje iz Ruskog Krstura. Perkov salaš, udruženje Futoški kupus i Leskovački ajvar, kao i Lazin salaš pripremaće specijalitete srpske kuhinje.

Dan tradicionalnih srpskih jela i proizvoda je četvrtak, 22. maj. Kako da pripremaju zdrave obroke posetioci će moći da nauče od Maje Volk u petak, 23. maja, dok će se za dekorativne aranžmane od svežeg voća i povrća pobrinuti Asocijacija Karving Mastera Srbije.

Vikend na Sajmu će biti posvećen modernim i novim metodama dekoracije i pripreme gastronomskih specijaliteta, mini zalogaja i kolača. Posebnu čar modernom kulinarstvu daće Asocijacija Molekularne gastronomije Srbije, dok će Udruženje Somelijera Srbije i Vojvodine kroz demonstraciju i degustaciju vina uputiti zainteresovane kako najbolje da uživaju u vinu.

Međunarodni poslovni susreti organizuju se s ciljem da omoguće domaćim kompanijama, lakše i brže uspostavljanje kontakata i saradnje sa ino-partnerima koji učestvuju ili poslovno posećuju Poljoprivredni sajam.

Predstavnici oko 100 kompanija iz 17 zemalja, pokušaće da u direktnim susretima, u sredu, 21. maja od 10 i 30 do 16 časova u Poslovnom centru Novosadskog sajma sklope uspešne aranžmane na poslovnim susretima AgroB2B@NSFair. Kotizacija se ne naplaćuje, a učesnici, ukoliko nisu izlagači, treba samo da kupe ulaznicu za Poljoprivredni sajam, koja košta 500 dinara.

Projekat zajednički realizuju Univerzitet u Novom Sadu, Evropska mreža preduzetništva u Srbiji, Privredna komora Srbije i Novosadski sajam, a osnovna ciljna grupa za učešće su proizvođači i trgovci hrane i pića, ali i učesnici u ostalim agrobiznis sektorima – poljoprivredna mehanizacija, đubrivo i zaštita bilja, pakovanja, poljoprivreda kao izvor obnovljivih izora energije, oprema za proizvodnju i preradu hrane, primenjene nauke i istraživanja...

Predstavnici preduzeća koja se prijave za učešće na AgroB2B@NSFair sama biraju potencijalne partnere, shodno njihovim karakteristikama i iskazanom interesu za saradnju. Prema do sad prispelim prijavama, na Međunarodnim poslovnim susretima, u sredu, 21. maja u Poslovnom centru će učestvovati predstavnici oko 100 kompanija iz 17 zemalja: Albanije, Belorusije, Belgije, Bulgarske, Crne Gore, Francuske, Grčke, Holandije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Makedonije, Poljske, Srbije, Slovačke, Turske i Velike Britanije.

Generalni sponzor 81. međunarodnog poljoprivrednog sajma je DELTA GENERALI OSIGURANJE, banka partner sajma je CREDIT AGRICOLE, a darodavac poklona u poklon igri za posetioce kompanija AGROPANONKA.

Organizator 81. međunarodnog poljoprivrednog sajma je NOVOSADSKI SAJAM:

21000 Novi Sad, Hajduk Veljkova 11

Telefon: +381 (0)21 483-00-00

e-mail: info@sajam.net

SEKTOR ZA SAJAMSKU DELATNOST

Telefon: +381 (0)21 483-01-02

Faks: +381 (0)21 483-01-11

e-mail: komerc@sajam.net

SEKTOR ZA INTEGRISANE MARKETING KOMUNIKACIJE

Telefon: +381 (0)21 483-11-32

Faks: +381 (0)21 483-11-23

e-mail: marketing@sajam.net

 

Inoviranjem sajamskih sadržaja i uvođenjem aktuelnih tema, prezentacijom novih proizvoda, ideja i projekata, Poljoprivredni sajam u Novom Sadu ostaje vitalan i snažan, s tradicija dužom od osam decenija.

Više informacija o svemu potražite na internet sajtu Novosadskog sajma>>>