83. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM (UFI)
06.05.2016.

 

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, biće održan od 14. do 20. maja 2016. na Novosadskom sajmu, a na toj manifestaciji predstaviće se oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja i najznačajniji domaći privrednici iz oblasti agrara i grana koje imaju veze s poljoprivredom. Međunarodni poljoprivredni sajam iz godine u godinu potvrđuje reputaciju jednog od najvažnijih poslovnih događaja u oblasti agrara Zapadnog Balkana i ubraja se u među deset najznačajnijih sajmova poljoprivrede u Evropi.

 

 

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu okuplja najznačajnije kompanije koje predstavljaju dostignuća u oblasti poljoprivredne proizvodnje, hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije, opreme za prehrambenu industriju, hemijska i zaštitna sredstva, organsku hranu i druge proizvode i usluge u agrobiznisu. Mesto je susreta za poljoprivrednike iz zemlje i regiona.

Na konferenciji za novinare održanoj juče u Beogradu, prema rečima generalnog direktora Novosadskog sajma Slobodana Cvetkovića, ove godine očekuje se značajno veće učešće izlagača iz Kine, koji će našim proizvođačima i posetiocima prezentovani vrhunske proizvode iz te zemlje u okviru izložbe “ Premium brands from China”. Objedinjeni nastup oko 30 kompanija iz Kine u hali 4 Novosadskog sajma biće svojevrstan “sajam u sajmu”.

Italija je zemlja partner ovogodišnje priredbe i na sajmu će biti predstavljeno 16 italijanskih preduzeća iz oblasti poljoprivrede. Kolektivni nastup kompanija organizuje Italijanska agencija za spoljnu trgovinu-ICE u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije. Direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu-ICE, Đovani Mafoda rekao je da je cilj da se podele stečena iskustva u i da je to važna osnova za dalji razvoj saradnje. On je naveo da će na sajmu italijanska gastronomija biti prikazana kroz specijalni kurs studentima ugostiteljskih škola i specijalizovanih fakulteta. Takođe će biti predstavljena i italijanska vina.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković navela je da će sajam biti prilika da se na jednom mestu predstave organski proizvodi i proizvodi sa oznakom geografskog porekla. Prema njenim rečima Ministarstvo i ove godine fianansijski podržava i Nacionalnu izložbu stoke. Ona je inače prepoznaljiva na ovom sajmu i nadamo se da će ove godine izložba biti još bogatija i saržajnija kako bi se pokazali naši potencijali u stočarstvu, rekla je Bošković. Ona je pohvalila dosadašnju saradnju sa Italijom ističući da instutucije i privrednici dosta dobro sarađuju. Ministarka je navela i da su mnoge italijanske kompanije došle u Srbiju, otvorile radna mesta i tako pokazale intersovanje za saradnju. U okviru sajma, kako je navela, biće organizovana stručna konferencija na temu agrobiznisa. Cilj je, kako je dodala, da se pokuša u tome da se nađu zajedničke mogućnosti za partnerstvo u narednom periodu.

Tokom sedam dana Poljoprivrednog sajma, u Kongresnom centru "Master" Novosadskog sajma, očekuje se veliki broj konferencija, poslovnih i stručnih skupova, savetovanja, okruglih stolova, promocija, prezentacija, uručenja nagrada.

Pored već pomenutog događaja u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu-ITA-ICE, skupove nakojima će se prezentovati nacionalna dostignuća u agrobiznisu najavili su Ambasada Kraljevine Holandije, Trgovinsko odeljenje Ambasade Francuske i Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske koje organizuje i 2. regionalnu agrobiznis konferenciju „Preko polja do Evrope”.

Biće održan i sastanak radne grupe za poljoprivredu i prehrambenu industriju u okviru poslovnog saveta Srbija–Nemačka, a ni ove godine neće izostati međunarodni poslovni susreti AgroB2B@NSFair, koji će omogućiti saradnju preduzetnika i institucija sa različitih krajeva sveta. Međunarodni poslovni susreti AgroB2B@NSFair biće održani u ponedeljak 16. maja u Kongresnom centru "Master" Novosadskog sajma. Za prijavu, kao i više informacija posetite sajt AgroB2B@NSFair 2016.

Promocije su zakazali „Generali osiguranje Srbija”, EVECO Brno, „Petrokemija” Kutina Republika Hrvatska, Kompanija „Dunav osiguranje” Beograd, Privredna komora Srbije, “MK Group” iz Novog Sada, Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika, Udruženje Žita Srbije, “Institut Mihajlo Pupin” iz Beograda, “Konzul” Novi Sad, “DunavNET” Novi Sad. Skupove će održati i Inženjerska komora Srbije, Poljoprivredni fakultet departman za stočarstvo Univerziteta u Novom Sadu i Fond za podršku investicija u Vojvodini.

Članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanitacije pripremile su specijalne sajamske kamate i popuste pri kupovini mehanizacije, a povoljnije uslove odobravaju i drugi izlagači koji na Sajmu nude mehanizaciju, mašine, opremu i delove.

Cena ulaznica je 500,00 dinara. Za kolektivne posete (grupe veće od 15 osoba) ulaznica je 350,00 dinara. Za kolektivne posete đaka i studenata, decu od 7 do 12 godina i penzionere cena ulaznice je 200,00 dinara. Cena poslovne ulaznice, koja važi za 3 ulaska, je 1.000,00 dinara.

Više informacija potražite na sajtu Novosadskog sajma ili kontaktirajte organizatora:

AD Novosadski sajam

Hajduk Veljkova 11

21000 Novi Sad

Telefon: +381(0)21 483-00-00

E. pošta: info@sajam.net

Sektor za integrisane marketing komunikacije

Izvršni direktor Jelena Marinković

Telefon: +381 (0)21 483-11-31

Telefaks: +381 (0)21 483-11-23

E. pošta: jelena.marinkovic@sajam.net

Direktor Direkcije za dizajn i produkciju Nenad Petrin

Telefon: +381 (0)21 483-11-27

Telefaks: +381 (0)21 483-11-23

E. pošta: nenad.petrin@sajam.net