85. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu
05.05.2018.

 

Na Novosadskom sajmu će od 15. do 21. maja 2018. godine biti održan 85. Međunarodni poljoprivredni sajam na kojem će se predstaviti 1.500 izlagača iz ukupno 30 zemalja. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu je najveća i najznačajnija smotra agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Već 85 godina je vrhunski reprezent Novog Sada, Vojvodine i Srbije i istovremeno snažna podrška privredi Srbije.

Novosadski sajam u maju okuplja sve značajne aktere agrobiznisa u ovom delu Evrope, ali i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu. Na Poljoprivrednom sajmu se istovremeno prezentuju najnovija tehnološka dostignuća u agraru i primena nauke u poljoprivredi, izložba organske hrane, nacionalna izložba stoke, bikovi teški i po dve tone, kombajni koji koštaju više od 700.000 evra, traktori oko pola miliona, ponuda proizvoda i usluga iz najudaljenijih krajeva sveta.

Izuzetno značajan segment su i poslovna i strukovna okupljanja, na kojima se obrađuju najaktuelnije teme, uz nezaobilazan transfer znanja i iskustava. Direktni sastanci privrednika iz celog sveta na Međunarodnim poslovnim susretima AgroB2B iz godine u godinu beleže sve više učesnika.

Ovogodišnji sajam obeležiće nacionalna izložba stoke, izložba poljoprivredne mehanizacije, deset kolektivnih izložbi, izložba organske hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, više do 50 stručnih i poslovnih skupova, poklon igra za posetioce...

IZLAGAČKI SEGMENTI:

• Poljoprivredne mašine, oprema i delovi 36%

• Hrana i piće 10%

• Mašine i oprema za prehrambenu idustriju 9%

• Stočarstvo 11%

• Biljna proizvodnja 9%

• Namenski objekti i postrojenja za preradu, doradu i skladištenje u biljnoj proizvodnji 11%

• Organska poljoprivredna proizvodnja 2%

• Ambalaža 2%

• Obnovljivi izvori energije 2%

• Finansijske usluge 2%

• Usluge institucija i saveza 2%

• Ostalo 4%

U odnosu na prethodnu godinu biće značajno više firmi iz Turske, Italije, Holandije i Rumunije, a predstaviće se i kompanije iz Rusije, Tunisa, Velike Britanije i Luksemburga, koje prošle godine nisu bile prisutne. Zemlja prijatelj sajma je Francuska. Na 10 kolektivnih izložbi predstaviće se objedinjenim nastupom Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Holandija, Italija, Izrael, Kina, Mađarska, Španija i Tunis.

U okviru izložbe stočarstva i ove godine biće održana aukcijska prodaja najkvalitetnijih grla. Za razliku od prethodne godine kada su na aukciji bila ponuđena goveda, u petak, 18. maja, pred kupcima će se naći i konji, svinje, ovce i koze. Aukcija će biti održana na Manježu Novosadskog sajma, a početak je zakazan za 13 časova. Pokrovitelj izložbe stočarstva ja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Sponzor dana stočara je kompanija STO POSTO iz Velike Plane.

Petak 18. maj je Porodični dan na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu. Tog dana roditelji sa decom do 16 godina Sajam mogu da posete uz jednu ulaznicu kupljenu za 600 dinara. Jedan od zaštitnih znakova Poljoprivrednog sajma je Poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama, a ove godine dva srećna dobitnika sa sajma će otići sa traktorom, a jedan sa roto frezom. Reč je o traktorima "Belarus 622" i "John Deere 5045 d" i rotofrezi "Hisarlar", a darodavci su Agropanonka Novi Sad i KITE doo Novi Sad.

Tokom Sajma će u Kongresnom centru 18. i 19. maja biti održan i Prolećni festival vina na kojem će oko 100 izlagača promovisati najkvalitetnija vina i rakije sa ovih prostora.

Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će se na sajmu tradicionalno predstaviti na svom štandu u Hali "Master" Novosadskog sajma. Ministarstvo poljoprivrede će u cilju povećanja konkurentnosti organizovati izložbu "Kvalitet više" koja će se ove godine realizovati na većoj površini u Hali 6 Novosadskog sajma. Na jednom mestu predstaviće se proizvodi sa datom vrednošću, organski proizvodi i proizvodi sa oznakama geografskog porekla.

Verovatno najznačajniji segment Sajma je izložba poljoprivredne mehanizacije, koja čini trećinu otvorenog izlagačkog prostora. Sve što je izloženo na najprestižnijim samovima biće izloženo i u Novom Sadu, a posetiocima će posebno interasantni biti popusti koje će odobravati članice Poslovnog udruženja, kao i finansijske institucije. Ti popusti će biti od 3% do 10%.

Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije na Sajmu nastupa sa 20 članica. Pored njih, uz druge zastupnike i dristributere koji posluju u našoj zemlji, poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu će predstaviti i firme iz Austrije, Češke, Indije, Italije, Nemačke, Turske, Rumunije, Slovenije i Ukrajine. Među izlagačima će ove godine biti i Unija proizvođača poljoprivredne mehanizacije Italije.

U okviru Udruženja predstaviće se firme Agrocesla, Agrimatco, Agroglobe, Agromehanika AC, Agropanonka, AgroTech, Agrouniverzal, Agrovojvodina mehanizacija, Almex, Delta Agrar, FPM Agromehanika, Inter Agrar SRB, ITN GROUP, Jugometal, KITE doo, Kosa Trade, Milurović Komerc, RTI, Stefan Arilje i Titan Machinery.

Učešćem na Poljoprivrednom sajmu firme i kompanije ostvaruju pravo da osnovni podaci o njima budu postavljeni na mobilnu aplikaciju Novosadskog sajma. Omogućena je i direktna komunikacija izlagača sa posetiocima tokom i posle Sajma, kao i personalizovano oglašavanje. Da se oglašavaju na aplikaciji mogu i firme i kompanije koje nisu izlagači. Posetioci mogu da pretražuju izlagače po robnim grupama ili nazivu kompanije, ali i lakše da se snalaze na Sajmištu, preko mobilnog telefona, tableta ili laptopa.

Važan deo Poljoprivrednog sajma su direktni sastanci privrednika iz celog sveta na Međunarodnim poslovnim susretima AgroB2B. Za učešće na Međunarodnim poslovnim susretima AgroB2B svim zainteresovanim kompanijama na raspolaganju je besplatna B2B platforma AgroB2B@NSFair koju privrednici i poslovni ljudi mogu iskoristiti za predstavljanje svog biznisa potencijalnim novim partnerima i pronaći nova tržišta za svoje proizvode i usluge.

Generalni sponzor međunarodnog poljoprivrednog sajma je kompanija Generali Osiguranje Srbija, koja je i strateški partner Novosadskog sajma.

Pokrovitelji Sajma su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Grad Novi Sad.

Ulaznice za Poljoprivredni sajam koštaju 600 dinara. Za one koji na Novosadski sajam dođu u okviru kolektivne poste, u grupama većim od 15 osoba, cena je 400 dinara. Đaci i studenti, takođe u organizovanim posetama, plaćaju 200 dinara, koliko košta i ulaznica za penzionere i decu od 7 do 12 godina. Poljoprivredni sajam će biti održan od utorka 15. do ponedeljka 21. maja 2018.

Radno vreme Sajma je od 9 do 19 časova.

Organizator poljoprivrednog sajam je Novosadski sajam:

Hajduk Veljkova 11, 21000 Novi Sad, Srbija

Telefon: +381(0)21 483-00-00

E-mail: info@sajam.net

Više o ovom događaju potražite na sajtu Novosadskog sajma >>>

Galerija: