MITECO PANEL: „NOVO POGLAVLJE U UPRAVLJANJU OPASNIM OTPADOM U SRBIJI“
03.10.2016.

 

Lider u upravljanju opasnim i industrijskim otpadom u Srbiji, kompanija Miteco, održala je 20. septembra 2016. panel „Novo poglavlje u upravljanju opasnim otpadom u Srbiji“ u sklopu ISWA Svetskog kongresa 2016. u Novom Sadu. Učesnici panela, domaći i inostrani stručnjaci, ukazali su da je u Srbiji neophodno povećati stepen reciklaže, rešiti problem opasnog i istorijskog otpada i omogućiti saradnju javnog i privatnog sektora u cilju kreiranja povoljnog poslovnog ambijenta za nove investitore.

 

 

Predsedavajući ISWA Radne grupe za opasan otpad, Jean-Paul Leglise, istakao je da je u pripremi priručnik za upravljanje opasnim otpadom, koji se realizuje u saradnji sa UNEP-om i UNIDO-om. „Ovo će biti prvi priručnik tog tipa, interaktivan i dostupan online, sa idejom da se sve zainteresovane strane uključe u ovaj proces sa svojim komentarima i sugestijama, a u cilju unapređenja prakse upravljanja opasnim otpadom i kreiranja priručnika koji će naći široku primenu u industriji“, naveo je Leglise.

Profesor na Univerzitetu prirodnih resursa i primenjenih nauka u Beču, Dr Stefan Salhofer, ukazao je na perspektive reciklažne industrije za svaku zemlju. „Reciklaža elektronskog otpada nije samo pitanje zaštite životne sredine, već je to i važno ekonomsko pitanje, jer ova oblast otvara mogućnosti za nova radna mesta i doprinosi privrednom razvoju, zbog čega je kvalitetan reciklažni sistem potreban svakoj zemlji“, istakao je Salhofer.

Govoreći o aktuelnoj reviziji zakondavstva EU u oblasti upravljanja otpadom, stručnjaci su naveli je potrebno postizanje održivog razvoja uz korišćenje resursa na ekološki prihvatljiv način. „Efikasnim funkcionisanjem tržišta otpada u EU sačuvalo bi se 72 milijardi evra godišnje (zahvaljujući punoj implementaciji zakonodavstva EU), godišnji promet od upravljanja otpadom i reciklažnog sektora u EU bi se povećao na 42 milijarde evra i stvorili bi se uslovi za kreiranje preko 400.000 radnih mesta na evropskom tržištu i to do 2020. godine“, smatra Peter Hodeček, predstavnik Evropske federacije za upravljanje otpadom „FEAD“.

Učesnici panela istakli su da je ponovna upotreba već korišćenih materijala od ključne važnosti za obezbeđivanje resursa za industrijske objekte, a da nova Uredba propisuje da se pepeo, kao građevinski materijal, može korisiti za upotrebu u izgradnji, rekonstrukciji, sanaciji i održavanju infrastrukturnih objekata. „Na taj način, višestruki značaj pepela kao sekundarne sirovine se ogleda u njegovoj upotrebi u komercijalne svrhe, u smanjenju zagađenja i poboljšanju kvaliteta životne sredine“, istakao je Nenad Marković, direktor za proizvodnju energije, JP EPS, Ogranak „TE-KO Kostolac“.

Imajući u vidu i svoj status u pristupanju EU, Srbija će morati da otvori novo poglavlje u upravljanju opasnim otpadom u okviru Poglavlja 27, te je cilj ovog panela bio da pruži osnovu za ispunjenje propisanih rokova i unapređenje sistema za upravljanje opasnim otpadom u našoj zemlji.

Više informacija o ovom događaju potražite na sajtu kompanije MITECO-KNEŽEVAC.

Više informacija o ovoj kompaniji na sajtu Privrednog Imenika Srbije >>>