PORODIČNE FIRME STUB RAZVOJA EKONOMIJE SRBIJE
08.03.2018.

 

Četvrti poslovni forum u Srbiji namenjen porodičnim firmama održaće se 14. marta u hotelu Holiday Inn u Beogradu, pod nazivom: Porodične firme – stub razvoja ekonomije Srbije. Na Poslovnom forumu očekuje se učešće više od 200 najvažnijih privrednika, osnivača i vlasnika privrednih subjekata, vlasnika poznatih porodičnih firmi iz Srbije i regiona, najviših zvaničnika, međunarodnih organizacija, ambasada, predsednika opština, strukovnih udruženja i veliki broj medija.

Cilj Poslovnog foruma je da postane tradicionalno mesto okupljanja poslovnih ljudi iz Srbije i regije koji će razgovarati o aktulenim poslovnim temama i promovisati važnost stalne edukacije, poslovnog povezivanja i razmene iskustava u privatnom ali i javnom sektoru. Forum treba da pruži odgovore na najvažnija pitanja koja sebi postavljaju vlasnici malih, srednjih i velikih porodičnih firmi u Srbiji.

Da porodične firme zaista čine jedan od ključnih temelja svetske ekonomije govore i podaci da u najrazvijenijim zemljama ostvaruju više od 50% BDP-a, stvaraju više od 60% zaposlenosti i otvaraju 75% novih radnih mesta.

Iako je u industrijskim zemljama 70% firmi u rukama porodica, ujedno 70% tih porodičnih firmi ne preživi transfer iz prve u drugu generaciju, dok 95% porodičnih firmi ne nadživi treću generaciju. To je često posledica nedostatka pripreme narednih generacija da savladaju zahteve proširenog poslovanja, prepoznaju sve jake strane svoje firme, a slabosti otklone u najboljoj meri. Slična situacija se može očekivati i sa porodičnim firmama kod nas.

Naša privreda će se uskoro suočiti sa problemom transfera iz prve u drugu generaciju koji će stvoriti dodatne probleme zbog nepostojanja tradicije u rukovođenju firmi, nasleđa socijalističkog sistema, nedovoljno stručnog i menadžerskog kadra.

Zbog velikog značaja ove tematike, celokupni projekat Porodičnih firmi i sam Poslovni forum podržan je velikom medijskom kampanjom i tematskim obradama u medijima. Poslovni forum o porodičnim firmama može biti jedan od najvećih poslovnih skupova održan u Srbiji u prvoj polovini ove godine.

Organizatori Poslovnog foruma su Color Media Communications i Centar za edukaciju „Pro Educa“.

Za prisustvo na konferenciji obavezno se prijavite na mail: jelena.jahura@color.rs. Samo prijavljenima putem mail-a obezbeđene su besplatne kotizacije.

Više informacija o ovom događaju, program, informacije o kotizacijama i načinima prijave možete pronaći na web sajtu Poslovnog foruma Porodične firme i kompanije Color Media Communications >>>

Vladimir Opančina

Event Manager Color Media Communications

Tel: +381 64 0016-008

e-mail: vladoopancina@gmail.com