Premijer Srbije u poseti Siemens-ovoj fabrici vetrogeneratora u Subotici
23.04.2015.

 

Siemensovu fabriku za proizvodnju vetrogeneratora u Subotici, koja uspešno posluje dvanaest godina, posetili su 22.04.2015. godine Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Republike Srbije, kao i ambasadori Austrije i Nemačke, Njegova Ekselencija dr Johannes Eigner i Njegova Ekselencija Hajnc Vilhelm. Delegacija predvođena premijerom obišla je pogone fabrike u kojoj se prave vetrogeneratori za čitav svet i zahvaljujući kojoj Srbija ima svoje mesto na tehnološkoj mapi sveta.

Fabrika koja upošljava više od 950 ljudi, predstavlja jednog od najvažnijih domaćih proizvođača električnih mašina koje su primenjive na polju obnovljive energije, i reprezentativni je primer srpske privrede u ovom segmentu.

Jedna od prvih i najvećih investicija u subotičkoj slobodnoj zoni, fabrika vetrogeneratora je primer proizvodnje najsavremenijih tehnologija u našoj zemlji, a svojim uspešnim poslovanjem ovaj pogon daje značajan doprinos razvoju čitave srpske privrede i njenih izvoznih kapaciteta. Tome u prilog govori podatak da svaku četvrtu vetrenjaču u Evropi pokreće turbina napravljena u Siemensovoj fabrici u Subotici.

Zahvaljujući kvalitetu, poštovanju rokova isporuke, procedura i standarda, kao i uz primenu stalnih inovacija u proizvodnji, fabrika je evidentirana u Large Drives, grupi od 26 najvećih Siemensovih pogona u svetu, i jedina je ovakva fabrika u Evropi. Od svog osnivanja do sada fabrika je proizvela više od 15.500 generatora.

"Ponosan sam na činjenicu što smo posetili fabriku kompanije Siemens, jedne od najznačajnijih u svetu, koja u Subotici zapošljava 950 radnika. Mi smo veoma srećni što su naši današnji domaćini zadovoljni uslovima poslovanja u našoj zemlji, i mogu da računaju na punu podršku u daljem radu od Vlade Republike Srbije i ostalih državnih organa", rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Republike Srbije.

"Uspešan primer Siemensa pokazuje da je Srbija generalno dobro mesto za proizvodnju. Konkurentni troškovi rada, i produktivnost radne snage sa dugom industrijskom tradicijom, daju podršku i prednost poslovanju u Srbiji. Uvek postoji prostor za usavršavanje, ali činjenica da je naš proizvodni pogon u Subotici jedna od najvećih fabrika vetrogeneratora u svetu, dokazuje da je moguće razviti tako uspešnu priču u Srbiji.", istakao je Dr. Marc Wucherer, izvršni potpredsednk poslovne jedinice za Industrijske Aplikacije u Siemens Large Drives (Veliki Pogonski sistemi).

Siemens predstavlja jednog od svetskih lidera u oblasti energetike, a misija kompanije je da kroz tehnološka istraživanja i inovacije obezbedi najviše standarde energetske efikasnosti, i održivog korišćenja alternativnih izvora energije. Proteklih godina u fabriku vetrogeneratora uloženo je oko 20 miliona evra, a vrednost proizvodnje iznosi 160 miliona evra. Zahvaljujući poslovanju fabrike, Siemens se nalazi među najvećim izvoznicima iz Srbije.

Više informacija o poseti Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Republike Srbijel, Siemens-ovoj fabrici u Subotici pronaći ćete na internet sajtu Siemens Srbija >>>

Dokumente na sajtu Privrednog Imenika Srbije povezane sa temom u vezi Siemens Srbija pogledajte ovde >>>

Informacije o Siemens Srbija u Privrednom Imeniku Srbije pogledajte na info strani kompanije Siemens doo >>>