U SRBIJI 179 PREDUZEĆA U RESTRUKTURIRANJU
01.01.1970.

 

Izvor: DANAS, Biznis dodatak, 01.07.2013.

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj krajem juna 2013. usvojila Akcioni plan za rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju, koji traje duže od decenije i to je jedna od glavnih antikriznih mera Vlade Srbije. 179 preduzeća u restrukturiranju, sa oko 54.000 zaposlenih, su knjigovodstveno zadužena čak 5 milijardi evra i prema proceni Svetske banke njihove obeveze se svake godine uvećaju za oko 750 miliona evra i taj dug ne mogu da servisiraju. Prema zvaničnoj proceni, u ovim preduzećim sada je prekobrojno 10.566 radnika.

Ova preduzeća dobijala su direktne subvencije iz državnog budžeta u iznosu od oko 4 milijarde dinara godišnje, država im je plaćala račune, povezivala staž radnicima i tolerisala neplaćanje poreza i doprinosa. Samo prošle godine neka državna preduzeća i preduzeća u restrukturiranju nisu platila više od 120 miliona evra poreza i doprinosa. Upućeni u ovu problematiku smatraju da je država u protekloj deceniji u ovom slučaju više kupovala socijalni mir, nego što je stvarno radila na osposobljavanju ovih firmi za samostalno i održivo poslovanje.

Procenjuje se da će zahvaljujući primeni ove mere i izmenama povezanih zakonskih akata, kao što je Zakon o privatizaciji, broj preduzeća u restrukturiranju do kraja godine biti manji od 90. Takođe se procenjuje da ovaj posao neće biti oročen zbog strateškog značaja nekih domaćih kompanija za Srpsku privredu.

Akcionim planom preduzeća u restrukturiranju podeljena su u 5 grupa.

U prvoj grupi se nalazi 27 firmi sa 787 radnika u kojima će proces restrukturiranja uskoro biti završen pokretanjem stečaja, s obzirom da za njih nema zainteresovanih kupaca.

Drugu grupu čini 64 preduzeća sa ukupno 12.555 radnika, među kojima su Župa iz Kruševca, Petar Drapšin iz Mladenovca, Hepo iz Odžaka itd. Njihova će imovina biti ponuđena na prodaju do kraja godine i to pod posebnim uslovima, odnosno po ceni od 30% od njihove ranije procenjene vrednosti. Firme koje ni na ovaj način ne budu privatizovane takođe idu u stečaj ili likvidaciju.

Treću grupu čini 16 preduzeća sa 12.577 zaposlenih i to su firme koje mogu da obezbede tekuću likvidnost. Ta će preduzeća, uz pomoć savetnika, ući u proces reorganizacije. Država će ovim firmama kompenzovati ili otpisati dugovanja i eventualno finansirati socijalne programe za prekobrojne radnike. U ovoj grupi su firme od strateškog značaja za privredu Srbije.

U četvrtoj grupi je 29 preduzeća sa 17.341 radnikom. Tu spadaju veliki sistemi kao što su FAP iz Priboja, 14. oktobar iz Kruševca, Prva petoletka iz Trsrtenika itd. I te firme biće ponuđene na prodaju ili će država preuzeti kompletnu imovinu (poravnanjem ili preuzimanjem obaveza) i taj postupak bi trebali da se okonča do sredine 2014. U slučaju preuzimanja država bi mogla da sa strateškim partnerima krene u zajednička ulaganja, a da potom ove firme ponudi zainteresovanim investitorima, pod uslovom da kupac ulaže u firmu, pokrene proizvodnju i zaposli nove radnike.

U petoj, posebnoj grupi, nalaze se preduzeća sa sedištem na Kosovu, koja su u sukcesiji. Radi se o 41 preduzeću sa 10.466 radnika.

Međutim već je uočen problem nekih preduzeća, poput Zastava kamioni iz Kragujevca, koja se ne prepoznaju ni u jednoj od ovih 5 grupa preduzeća u restrukturiranju.